Genezen op vijf niveau’s – het belang van een holistische benadering

Meer dan een decennium heb ik me verdiept in gezondheid en genezing. Wat maakt dat we gezond zijn? En als we ziek worden, wat bepaalt dan of we genezen? Jouw levensstijl als fundament. Maar ook ons vermogen om onszelf te genezen, ofwel ons zelfhelend vermogen, fascineert me enorm. Het gaat om een gezonde levensstijl. Dat je bewust gezonde keuzes voor jou maakt. Dat je van jezelf weet wat je nodig hebt om je goed te voelen, op alle niveau’s: mentaal, emotioneel, fysiek en ook spiritueel.

Bij ziekte kijken we vaak eerst naar het fysieke aspect: gezonde voeding, weinig alcohol, niet roken, beperkt suiker en vlees, veel beweging, yoga en meditatie, rust en herstel, (kracht)training. Dit zijn allemaal super belangrijke aspecten voor je gezondheid. Dat zijn allemaal remedies tegen de ziekte kanker. Maar uit wetenschappelijke studies blijkt dat van de 10 factoren die cruciaal zijn bij het genezen van de ziekte kanker, er slechts 3 met het fysieke lichaam te maken hebben. Dat is toch opvallend. Dat onderschrijft mijn visie dat genezing op alle vijf de niveau’s plaatsvindt en dat het cruciaal is om een holistische benadering te kiezen.

Genezen op vijf niveau’s – een holistische benadering

De beroemde psycholoog en spiritueel leraar Wayne Dyer kreeg in 2009 de diagnose leukemie. Hij stortte zich op zijn genezing door wat hij psychische chirurgie noemde. Met behulp van positief denken, visualisatie, transformatie en meditatie genas hij zichzelf. Helaas overleed hij in 2015 aan een hartstilstand. Als het je tijd is, is het je tijd. Bij de autopsie werd geen spoortje leukemie meer gevonden.

Ik wil hiermee niet zeggen dat alle kankerpatiënten zichzelf kunnen genezen. Ik geloof wel dat er veel meer mogelijk is als we onze genezing holistisch benaderen. Met een holistische benadering bedoel ik genezen op alle vijf de niveau’s:

1. Fysiek.

Fysieke gezondheid is de basis van holistisch genezen. Het omvat alles dat te maken heeft met je fysieke lichaam: van een gezond voedingspatroon, goed en genoeg slapen, voldoende lichaamsbeweging tot het managen van stress en (chronische) klachten. Wat jouw lijf nodig heeft is grotendeels afhankelijk van jouw bouw en constitutie. Een belangrijk onderdeel van fysieke gezondheid is het luisteren naar je lichaam. [link naar blog in voegen] Daarbij draait het om balans, bijvoorbeeld de balans tussen inspanning en ontspanning, of de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Dit kan betekenen dat je regelmatig sport, maar ook dat je voldoende tijd neemt om uit te rusten en te herstellen.

2. Emotioneel.

Emotionele gezondheid gaat over het omgaan met gevoelens en emoties op een gezonde manier doorleven. Om emotioneel gezond te zijn, is het belangrijk om je emoties toe te laten, ze niet te onderdrukken. Het doorvoelen van emoties en vervolgens weer loslaten bepaalt of de energie kan doorstromen. Het kan heel helpend zijn om open en eerlijk te zijn over je gevoelens, zowel naar jezelf als naar anderen. Je uitspreken kan daarbij van belang zijn. Praktische adviezen voor het bevorderen van emotionele gezondheid zijn onder andere het beoefenen van mindfulness, het bijhouden van een dagboek en het creëren van goede, voedende relaties.

3. Mentaal.

Mentale gezondheid gaat over onze gedachten, overtuigingen en waarden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van jouw denkpatronen en hoe ze jouw emoties en gedrag beïnvloeden. We hebben ongeveer 60.000 gedachten op een dag. Van deze gedachten zijn 90% repeterend (elke dag hetzelfde). Het aanleren van positief denken kan bijdragen aan een gezonde mentale toestand. De kracht van woorden is ongekend. Daarom is het belangrijk om bewust de woorden te kiezen die je dagelijks gebruikt. Daar kunnen affirmaties, mindset oefeningen, maar ook overschrijven van belemmerende overtuigingen en negatieve denkpatronen bij helpen.

4. Spiritueel.

Spirituele gezondheid gaat over jouw ‘zielspad’, het volgen van de fluisteringen van je ziel. Het gaat over zingeving. Het vinden van betekenis en doel in het leven. Jouw spirituele groei kun je vormgeven door middel van introspectie, naar binnen keren door meditatie, de stilte opzoeken of de natuur in gaan. Zo kom je erachter dat niets voor niets gebeurt. Als je ziekte ziet als een boodschapper kunnen er belangrijke lessen achter verscholen gaan. Het ontwikkelen van een gevoel van verbondenheid met iets groters dan onszelf kan helpen bij het bevorderen van innerlijke rust en welzijn. Lees ook mijn ebook 10 stappen voor meer verbinding met jezelf.

5. Relaties.

Mensen willen zich verbinden. Dat heeft evolutionair te maken met overleven, door je te verbinden met jouw ‘tribe’ heb je grotere overlevingskansen, maar het maakt ons ook veel gelukkiger. Gezonde relaties zijn essentieel voor ons welzijn en geluk. Goede communicatie, wederzijds respect en emotionele steun zijn sleutelfactoren voor succesvolle relaties. Het opbouwen en onderhouden van sterke relaties kan bijdragen aan een groter gevoel van verbondenheid en tevredenheid in het leven. Daarom is ‘Relaties’ ook een belangrijk niveau, zowel vriendschappelijke relaties als liefdesrelaties als relaties binnen familie en gezin.

Vaak wordt er ook gesproken over een energetisch niveau. Dat onderschrijf ik. Dat vormt de rode draad in mijn methode. Het holisme gaat uit van het feit dat alles met elkaar samenhangt en één geheel vormt. Alles is energie. Het kenmerk van energie is dat het kan stromen. Van nature zijn wij verbonden met de universele levensenergie. Maar door het leven van alledag raken we deze verbinding steeds verder kwijt. Daarom is het zo belangrijk om deze verbinding te herstellen en blokkades in energie te helen.

Als het gaat om het pad naar genezing, adviseer ik mensen altijd een en-en aanpak te hanteren:

bewandel het pad van de reguliere gezondheidszorg (behandelingen zoals operaties, chemo, bestraling als dat nodig blijkt te zijn)

en ga aan de slag met transformatie, healing, traumaheling, energiewerk, visualisatie, meditatie, positief denkenen complementaire geneeswijzen.

Daarbij wil ik nog twee belangrijke aspecten benadrukken:

  • genezen van ziekte is maatwerk. Geen mens of ziekte is hetzelfde. Bepaal bij de start welke pijlers er uit balans zijn, waar de blokkades zitten en ga daarmee je aan de slag. Er komt veel op je af en er is een wereld aan mogelijkheden. Om hierin je weg te vinden is professionele begeleiding heel belangrijk. Zeker in een genezingsproces, waarin je je kwetsbaar en eenzaam kunt voelen is het helend om een betrokken en deskundig iemand naast je te hebben. 
  • volg altijd je eigen pad. Doe wat voor jou werkt en luister naar je intuïtie. Je weet zoveel meer dan je denkt! Jij kan het beste bepalen wat goed voor jou is. Zo weet je ook intuïtief meteen of een behandelaar bij je past. Voel je een klik met iemand? Met een arts, maar ook met een therapeut of coach. Gebruik jouw intuïtie, het leidt je de weg. Wees eerlijk naar jezelf, het gaat om jouw gezondheid en jouw leven! 

Ik wens je veel gezondheid toe en een wonderbaarlijke reis naar genezing (of heelwording).

Liefs, Kiki

 

Verder lezen:

Lees ook mijn blog over liefdevol genezen van borstkanker.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven