Blog 2 als Wendy-expert. Deze tien factoren zijn volgens de holistische benadering cruciaal in een genezingsproces

Mijn tweede blog als Wendy-expert staat klaar! Ga naar het artikel op Wendyonline of lees hier verder:

Wendy-expert Kiki van der Harst schrijft elke 3 weken op wendyonline.nl over gezondheid en geluk van binnenuit. Het verlies van haar kindje, haar scheiding en borstkanker brachten Kiki steeds dichter bij zichzelf.  “Het heeft me lichter gemaakt in plaats van zwaarder”, zegt ze daar zelf over. Ze is gefascineerd door ons zelfhelend vermogen, want zoals ze zegt ‘elke vorm van ziekte is een uitnodiging om naar binnen te gaan en liefdevol te genezen’. In deze blog legt ze uit welke tien factoren belangrijk zijn in een genezingsproces.

 

Ik heb ‘ziek’ moeten worden om te begrijpen waar gezondheid werkelijk om draait. Het paradoxale was dat ik me totaal niet ziek voelde, hoewel ik me wel heel bewust was van hoe serieus de diagnose borstkanker was. Het heeft me heel heldere inzichten gegeven over onze gezondheid en waar ziekte vandaan komt. Ik verbaasde me in toenemende mate dat we ons lichaam als een afgescheiden ‘ding’ beschouwen en er nauwelijks aandacht is voor de connectie tussen lichaam en geest. Terwijl het juist zo belangrijk is om niet alleen het lichaam te behandelen, maar te kijken naar de dieper liggende oorzaak en wat ervoor nodig is om weer gezond te worden. 

 

Documentaire Heal

Onder andere de Netflix documentaire Heal had mij op een heel nieuw spoort gezet: namelijk van liefdevol genezen en de kracht van het zelfhelend vermogen. Ik was het roerend eens met Deepak Chopra die zo mooi zei: “Accept your diagnoses, but not your prognoses.” Artsen hebben geen glazen bol en wonderen bestaan echt. Ik had gelukkig een goede prognose, maar je wilt niet weten hoe vaak er tegen mij is gezegd dat het wel een dodelijke ziekte was. Er wordt zo vaak gesproken over de strijd tegen kanker. Dat staat haaks op mijn visie: namelijk dat elke vorm van ziekte je uitnodigt om naar binnen te gaan en te kijken wat er liefdevol genezen mag worden. 

Wat in de documentaire Heal prachtig in beeld is gebracht is dat het heel persoonlijk is wat je nodig hebt om te genezen, maar 10 factoren speelden altijd een cruciale rol spelen bij genezing. Dit onderbouwde mijn visie volledig: slechts 2 van de 10 factoren hebben te maken met het fysieke lichaam!!! 

  1. Je voeding ‘radicaal’ aanpassen
  2. Regie nemen over je eigen gezondheid
  3. Volg en vertrouw je intuïtie
  4. Gebruik kruiden en supplementen
  5. Loslaten van onderdrukte emoties
  6. Positieve emoties laten toenemen
  7. Omarmen van steun vanuit je omgeving
  8. Verdiep je spirituele verbinding
  9. Leven vanuit je ‘purpose’ (zielsmissie, roeping of why)
  10. Kom in beweging

Bron: Kelly Turner, Heal documentaire op Netflix

 

Dat betekent dat er nog een heel scala aan andere mogelijkheden is om te zorgen dat je geneest. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor deze ‘holistische’ benadering. Je kijkt dan naar alle niveau’s: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Ook je omgeving is heel belangrijk. De kwaliteit van je leefomgeving, maar ook bijvoorbeeld of je gezonde relaties hebt en werk wat je vervult. Ik ben heel blij dat ik echt mijn eigen ‘recept’ schreef om te kunnen genezen. Naast de reguliere behandeling hield ik me aan een specifiek voedingsschema, onderging ik intensieve traumatherapie, bezocht een natuurgenezer, ging naar een acupuncturist en osteopaat, deed elke dag aan yoga, mediteren en schreef veel in mijn journal, maar ik keek ook naar de kwaliteit van mijn relaties en vriendschappen en de rol die stress speelde in mijn leven. Alles wat in mijn leven niet meer klopte heb ik aangepakt.

 

Doktersfamilie

Ik kom uit een doktersfamilie en dat maakte mijn benadering soms best spannend. Mijn vader was huisarts en net met pensioen. Hij was een echte wetenschapper met veel passie voor zijn vak. Hij ging altijd met me mee naar het ziekenhuis. Hij was een rots in de branding, vooral omdat hij het medische jargon verstond en goed met de artsen kon praten. Hij had in toenemende mate bewondering voor hoe trouw ik was aan mijn intuïtie. Ik ‘wist’ vaak precies wat goed voor me was en nam zelf de verantwoordelijkheid voor mijn genezing. Het behandelplan noemde ik stevast behandeladvies, waarmee ik aangaf dat ik zelf een beslissing nam over mijn pad van genezing. Het is mijn lichaam, mijn gezondheid, mijn leven… Ik bepaal!

 

Eigen pad

Ik geloof echt dat het me heeft geholpen in mijn genezingsproces. Ik heb me nooit overgeleverd gevoeld aan artsen. Ik vond het heel bekrachtigend om mijn eigen pad uit te stippelen. Dat maakt het tegelijkertijd ook moeilijk, want hoe weet je nou wat klopt? En hoe weet je wat je moet doen? Je verdwaalt in het woud van mogelijkheden en verzuipt in de zee van informatie. Ik was gelukkig zelf al bewust bezig met mijn spirituele ontwikkeling. Ik heb een aantal wake up calls gehad en dit heeft me bewust gemaakt dat ik de verbinding met mezelf kwijt was. Ik was bezig om die te herstellen en de antwoorden in mezelf te zoeken in plaats van buiten mezelf. Ik durfde steeds meer te vertrouwen op mijn intuïtie. Het is best een beetje magisch hoe het pad zich voor me ontvouwde. Precies de juiste mensen kwamen op het juiste moment op mijn pad. Ik kreeg de juiste informatie of de juiste tekens, precies wanneer ik die nodig had. Het was soms wel moeilijk om erop te vertrouwen, omdat ik weinig ‘bewijs’ had dat het echt zo werkte, maar mijn vertrouwen werd versterkt door een diep innerlijk weten. Ik stemde elke dag af op deze innerlijke bron van wijsheid. Dat is waar ik nu andere vrouwen mee help, juist omdat ik weet dat het zo belangrijk is om op zoek te gaan naar de antwoorden in jezelf (en niet buiten jezelf). Je hebt alle antwoorden al, het is alleen een kwestie van te luisteren. 

 

Meer over Kiki

Transformatiecoach en ervaringsdeskundige Kiki van der Harst heeft na het verlies van haar eerste kindje, haar scheiding en het genezen van borstkanker, haar missie gevonden. Ze begeleidt vrouwen door een persoonlijke transformatie, die ze helpt om weer echt te kunnen verbinden met zichzelf en hun levensenergie. Kiki wil mensen inspireren om liefdevol te genezen en gezondheid & geluk van binnenuit te ervaren. En vooral om op een andere manier betekenis te geven aan ingrijpende gebeurtenissen. Ze zegt: ‘Je hebt niet altijd in de hand wat er op je pad komt, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat.’ Vanaf nu zal Kiki hier ook regelmatig als expert over schrijven voor wendyonline.nl en kijk ook op de site van Kiki.  

 

Lees ook dit artikel van Kiki:

https://www.wendyonline.nl/zes-tips-om-je-zelfhelend-vermogen-te-herstellen/

En lees het interview met Kiki uit de nieuwe Wendy-special over veerkracht:

Zonder jou. Kiki verloor na 33 weken zwangerschap haar kindje: ‘Luc kwam perfect ter wereld, maar zijn hartje klopte niet meer’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven