Liefdevol genezen van borstkanker

Hoewel het een hele heftige diagnose was, wist ik meteen dat het klopte. Ik wist dat de borstkanker een noodkreet van mijn lichaam was om anders om te gaan met stress en dat ik onverwerkte trauma’s moest helen. Ik wist dat het een wake up call was. Een hele serieuze. Het werd me in het ziekenhuis regelmatig duidelijk gemaakt dat kanker een dodelijke ziekte was waartegen je moest vechten. We doen er alles aan om het gevecht te winnen. Maar mijn innerlijk weten zei: “Nee, dit is geen gevecht. Dit is een uitnodiging om liefdevol te genezen.” Dit was het begin van mijn persoonlijke reis, mijn zoektocht naar de weg die me naar genezing leidde. 

Alles komt op je pad voor een reden. Dat is mijn stellige overtuiging en mijn levensfilosofie. Het gaat erom dat we openstaan voor de les die verscholen gaat achter een gebeurtenis (goed of slecht). Maar soms komt het ‘geschenk’ wel in een waardeloze verpakking, zoals een vriendin van mij eens heeft gezegd. Het ‘geschenk’ achter mijn diagnose is dat ik een compleet andere visie op gezondheid heb gekregen, dat ik in ging zien dat ik enorm veel stress en onverwerkte emoties had en dat ik erachter kwam dat wij een bijzonder zelfhelend vermogen hebben.

Er is een verschil tussen behandelen en genezen. In de Westerse geneeskunde wordt een diagnose gesteld en een behandeling gestart. Vaak zonder dat er een oorzaak gevonden is. In mijn ogen is deze benadering een heel beperkte benadering. Als we de oorzaak niet weten, hoe kunnen we dan goed behandelen, laat staan genezen? Dan wordt het symptoombestrijding, waarbij er vaak bijwerkingen zijn en die bijwerkingen moeten ook weer worden behandeld met een ander medicijn die ook weer bijwerkingen heeft, etc etc. Dit was niet zoals ik het wilde aanpakken. Daarom ging ik op zoek naar een ‘andere’ manier.  Een manier die voor mij klopte en in lijn was met mijn kernwaarden. Stap voor stap ontdekte ik de ingrediënten voor mijn recept voor genezing. Dit zijn de essentiële ingrediënten van dit recept:

 

Geloof dat genezing mogelijk is

Als we geconfronteerd worden met ziekte dan beseffen we ons dat we kwetsbaar zijn en dat onze gezondheid niet langer vanzelfsprekend is. Opeens worden we geconfronteerd met onze sterfelijkheid. Met het feit dat ons leven eindig is. Dat doet echt wat met je. Misschien voel jij je bang of onzeker. Maar misschien maakt het ook iets anders in je los: de wil om te leven en alles uit het leven te halen. Er komt een enorme levenskracht los. Een natuurlijke drang om te willen leven. Dit is van onschatbare waarde. Maar er is nog iets anders dat van groot belang is om onze kans op genezing te vergroten: 

“Een diep geworteld geloof dat we kunnen genezen.” 

Dit geloof bepaalt je focus, je gedachten en helpt om door de moeilijke uitdagende momenten te komen. Wat geloof zo krachtig maakt is dat we er ons autonome zenuwstelsel mee kunnen programmeren. Wat er gebeurt als jij het gelooft, is dat er een fysiologische reactie plaatsvindt. Onze chemische fabriek reageert hierop en start een genezingsrespons. We activeren ons natuurlijk, aangeboren vermogen om te genezen. 

Een positieve programmering is dus super krachtig. Het werkt precies hetzelfde met een negatieve programmering, maar dan heeft het een negatieve reactie. Daarom is het zo belangrijk om te werken aan ons geloof dat we kunnen genezen. Daarom moeten we ons niet bang laten maken. Want angst verzwakt ons systeem.

“Niet gek dat ziek zijn heel vaak met angst gepaard gaat. Het paradoxale is dat angst één van de grootste ziekmakers is…”

“Accepteer de diagnose, maar niet de prognose.”, zegt Deepak Chopra. Waarom is dit zo belangrijk? Anders wordt je dubbel slachtoffer. De eerste keer van de ziekte en de tweede keer van de uitspraken van artsen die jou doen geloven dat ze weten hoe groot jouw kans op overleving is. Dat is niet waar! Ze kunnen hooguit een diagnose stellen en terugvallen op de statistieken die uit wetenschappelijk onderzoek komen. Maar jij bent geen statistiek. En als jij gelooft dat jij kunt genezen sta je 1-0 voor (of misschien wel 1000-0 voor!). 

 

Activeer jouw zelfhelend vermogen

Jouw lichaam is van nature gezond en in balans. Het is perfect in staat om te helen en te genezen als dat nodig is. Wij zijn vaak zelf de oorzaak van elke vorm van disbalans. Dat doen we natuurlijk niet bewust, maar in onze westerse maatschappij lijden we aan chronische stress. Deze stress veroorzaakt heel veel ziektes. 

Stress roept een vecht- of vluchtrespons op. Dan gaat jouw lichaam in een overlevingsstand. Dat betekent dat jouw lichaam in een opperste staat van alertheid staat. Het maakt allerlei stofjes en hormonen aan, die je helpen om te overleven. Dat is prima als het van korte duur is, maar helpt jou niet om jouw zelfhelend vermogen te activeren. Daarvoor is het van belang om je immuunsysteem te versterken en je lichaam te voeden met andere stofjes, die je rust- en herstelrespons aanwakkeren. 

Ons lichaam staat niet op zichzelf. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Jouw gedachten, gevoelens en overtuigingen zijn van doorslaggevend belang. Hiermee kun je het verschil maken. Als we ons beseffen dat we hiermee zelf onze gezondheid kunnen beïnvloeden, dan zetten we direct ons genezingsproces in werking. We worden ons bewust van de oneindige mogelijkheden en hoeven ons niet langer slachtoffer van een ziekte te voelen.   

 

Helen vanuit een holistisch perspectief 

We kijken vaak naar ons lichaam als een ‘afgescheiden ding’, alsof de motor of de electronica van je auto defect is. Je sleutelt er wat aan en het doet het weer. Maar ons lichaam staat niet op zich. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Daarom is het zo belangrijk om niet alleen ‘fysiek’ behandeld te worden, maar ook te kijken naar mentale en emotionele blokkades. Het is juist de totaalaanpak die voor een blijvend resultaat zorgt.

 

Pak de oorzaak aan, niet de symptomen 

We kunnen alleen genezen als we weten wat er om genezing vraagt. Je hebt tijdelijk effect of herstel, maar geen volledige genezing zolang je de oorzaak niet kent. Dan kan het maanden, jaren of misschien als je geluk hebt je hele leven wegblijven, maar er bestaat ook een kans dat de ziekte weer de kop opsteekt. Als je bedenkt hoe heel veel ziektes ontstaan, dan is het niet meer dan logisch dat je naar de oorzaak moet zoeken, net zolang tot dat je bij de wortel komt om het effectief te kunnen genezen.

Ik kom uit een doktersfamilie. Mijn vader, zusje, oom, tante, opa en oma, allemaal artsen. Ik heb heel veel bewondering voor hoe zij het verschil maken/ maakten in de levens van zoveel mensen. Zij hebben zoveel passie voor dit beroep. Als kind wilde ik ook arts worden. Mensenlevens redden en het verschil maken. Niets leek me mooier dan dat. Maar dan wel op mijn manier, want ik ben ervan overtuigd dat we naar de wortel moeten gaan om echt te kunnen genezen.

Dat vraagt om een ontvankelijke en onderzoekende houding. Daar is moed voor nodig! Als we echt verantwoordelijkheid willen nemen voor ons leven, ons geluk en onze gezondheid dan zijn we dat aan onszelf verplicht. Door ons open te stellen voor deze zoektocht zeggen we tegen ons lichaam: “Ik ben er voor je, ik hoor jouw noodkreet en ik ga er alles aan doen om beter voor je te zorgen.” Dan gaan we een veel liefdevollere dialoog aan met ons lichaam, dan door te zeggen: “Je laat me in de steek, hoe kun je zo falen!” 

Voel je het verschil? Dat is letterlijk een wereld van verschil. De eerste benadering is open, onderzoekend en liefdevol. De tweede benadering zet alles op slot, is haatdragend en boos of angstig. Het is natuurlijk heel normaal dat je door allemaal fases gaat, waardoor je misschien ook ongeloof, boosheid en angsten voelt. Maar weet dat het ongelofelijk veel ‘helender’ is om een liefdevolle insteek te kiezen, dat in jouw leven te verankeren door jezelf die mindset aan te leren. 

 

Volg jouw eigen weg, schrijf jouw recept voor genezing

Volg jouw eigen weg en schrijf jouw eigen recept voor genezing. Jij hebt de regie over jouw leven. Jij bepaalt wat er gebeurt. Jij bent baas over jouw eigen lichaam en je gezondheid. Jij bent namelijk de guru als het gaat over het genezen van jouw lichaam. Er is heel veel onderzoek gedaan naar de factoren die een rol spelen bij genezing. Eén van de meest invloedrijke factoren is dat je zelf de regie neemt over jouw genezing. Dat wordt ons helaas niet zo geleerd. 

We zijn gewend dat anderen voor ons bepalen. We zijn overgeleverd aan dokters, knappe koppen die ervoor hebben gestudeerd, die praten in een taal die nauwelijks te volgen is. Je begrijpt de diagnose nog maar amper laat staan dat je begrijpt waarom een bepaalde behandeling de juiste behandeling voor jou is (en of er alternatieven zijn). Er wordt vaak voor ons beslist. Als er behandeld wordt zonder dat bekend is waardoor de ziekte is ontstaan, wordt de indruk gewekt dat we pech hebben of dat we getroffen zijn door het lot. Ofwel we worden slachtoffer. En als je de regie uit handen geeft maakt het je twee keer slachtoffer.

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Reclaim your power. Jij hebt namelijk al besloten om geen slachtoffer te zijn en je gelooft dat je kunt genezen, dus het is tijd voor de volgende stap:

Boeddha: “Every man and woman is the architect of their own healing and their own destiny”.

Je gaat namelijk jouw eigen masterplan maken voor jouw genezing en jouw leven. Dit geeft je kracht, positieve energie en een nieuw perspectief. Het is ongelofelijk belangrijk dat we ons focussen op wat we WEL willen in ons leven. We halen letterlijk de focus af van alles wat we NIET meer willen in ons leven. Daarmee krijgt alles meteen een andere vibratie. Je ademt een ander soort energie. Wat je uitstraalt, trek je aan. Dat wetende kun je het beste je verbinden met deze energie. Je leert om je angsten te transformeren naar vertrouwen. Dan kun je ontspannen in de wetenschap dat je mag geloven dat:

“Alles komt precies op het juiste moment op jouw pad, het pad ontvouwt zich voor je.”  

 

Vertrouw op een diep innerlijk weten, jouw eigen kompas  

We hebben een bron van oneindige intelligentie. We ‘weten’ dingen. Ik zeg heel vaak dat deze oneindige intelligentie in ons lichaam aanwezig is. Het zijn gevoelens die we ‘ergens’ in ons lichaam voelen. Dit zijn onze wegwijzers. We kunnen deze inzetten als onze navigatie om onze weg te vinden.   Dit vinden we vaak heel lastig. Want het is zo fijn om aan iemand anders te vragen wat je moet doen. We doen dat ook heel vaak omdat we zo geconditioneerd zijn. We willen graag aan de verwachtingen voldoen. De mensen om ons heen niet teleur te stellen, want dan voelen we ons schuldig. Als je iemand anders vraagt wat je moet doen, is ook een vorm van geen verantwoordelijkheid nemen. Dan is het interessant om te onderzoeken waarom je dat doet. Heel vaak zijn angsten de oorzaak. 

Maar zodra je ontdekt hoe jij de deuren kan openen naar jouw eigen bron van intelligentie, dan wil je niets liever dan jouw eigen kompas volgen. Dan ‘weet’ je dat het klopt. Dat diepe innerlijk weten overstemt alle twijfels, angsten en onzekerheden. Omdat het jouw waarheid is. Je opent jezelf voor een nieuwe dimensie van bewustzijn. 

Misschien heb je wel eens gehoord van jouw ‘self’ en je ‘higher self’. Er worden verschillende termen gebruikt die min of meer dezelfde betekenis hebben: bron, universum, spirit, God, higher self, source, etc. Ik gebruik meestal de term universum om een hogere bron aan te duiden. We kunnen ons verbinden met het universum. Wat dat zo krachtig maakt is dat we onderkennen dat we onderdeel uitmaken van een groter geheel. Dat we verbonden zijn met onszelf, de goddelijkheid in onszelf en iets groters. Dat is belangrijk omdat we ons kunnen laten leiden. We kunnen om boodschappen vragen, om wegwijzers, om hulp en begeleiding. We kunnen bij bepaalde keuzes intunen op het universum om erachter te komen of dit klopt met een hoger plan. 

Ik hoor je vragen: “Waarom zou je dit doen als je alle antwoorden in jezelf kunt vinden?” 

Hele goede vraag. Je zoekt de antwoorden in jezelf, maar soms kan het belangrijk zijn om je gidsen en begeleiders te raadplegen omdat wij niet alles kunnen overzien. We weten niet het grote plan. Pas achteraf kunnen we begrijpen waarom we een bepaalde keuze moesten maken. We ‘wisten’ het wel, maar we wisten niet waarom. Onze rationale mind wil een verklaring, anders gaat het in de weerstand en hoor je allemaal gekwetter in je hoofd. Dit kan jouw innerlijk weten overschreeuwen, waardoor je niet meer weet wat nou eigenlijk de juiste keuze is. Pas als je leert om weer in te tunen op jouw innerlijk weten en de oneindige intelligentie van het universum, dan kun je vertrouwen op het pad wat zich voor jouw ontvouwt. 

 

Werk aan jouw blokkades en ga uit de weerstand 

Jouw genezingsproces gaat stap voor stap, dus we mogen erop vertrouwen dat het pad zich voor ons ontvouwt. Knettermoeilijk omdat we conditioneringen en blokkades hebben die als een soort van sluier ons zicht beperken. Ik zie het als laagjes over onze pure kern heen. We zijn het ons vaak niet bewust omdat we het zo gewend zijn. Het zijn automatische patronen geworden, die diep in ons onderbewuste verankerd zitten. Ze komen uit onze familielijn, opvoeding en levenservaringen. 

Een baby wordt puur geboren en is 100% zichzelf. In de loop van de tijd komen daar steeds meer conditioneringen en ervaringen overheen die je kunt zien als laagjes over de pure zelf. We willen weer terug naar onze pure, echte zelf. 

Om daar te kunnen komen, zullen we heel veel laagjes moeten afpellen, blokkades moeten oplossen en patronen moeten loslaten. Om dat te kunnen doen moeten we ons eerst bewust worden van de blokkades en patronen. Dat kunnen we vaak niet zelf, want:

“We weten niet wat we niet weten.” 

We hebben hulp nodig bij het ‘ontmaskeren’, het afpellen van de lagen, geblokkeerde emoties en trauma’s helen en het komen bij onze essentie. Om vervolgens weer een nieuw fundament te bouwen, met gezonde patronen en rituelen die dit verankeren. 

We gaan vaak in de weerstand vanuit oude overtuigingen. Het loslaten maakt ons onzeker. We hebben het altijd zo gedaan. Ook al levert het niet het gewenste resultaat op, het geeft ons een bepaald gevoel van veiligheid. We hebben het gevoel dat we controle hebben. Maar als je weet dat je de controle los mag laten om er een nieuw gevoel voor in de plaats te zetten, dan durf je stappen te zetten. Je mag ruiken aan het gevoel van innerlijke rust, vertrouwen en een nieuwe bron van geluk. Jouw inspanningen zullen worden beloond. Dit diepe innerlijke weten is jouw drijfveer en de motivatie om het pad te vervolgen…

Dit is de basis van het recept. Om dit beter te begrijpen en het toepasbaar te maken heb ik de “9 sleutels voor liefdevol genezen” ontwikkeld. Deze zorgen ervoor dat je je genezing bevordert en niet alleen geneest, maar ook patronen ontwikkeld waarmee je gezond blijft. Super krachtig dus! Ik geef hierover een masterclass waarin ik heel veel waarde deel waarmee je jouw leven kunt verrijken en nieuwe liefdevolle en gezonde patronen ontwikkeld op basis waarvan je voluit kunt leven. Meld je hier aan voor het webinar.

Leef voluit, het leven van je dromen. Niet ondanks wat je hebt meegemaakt, maar dankzij!

Liefs, Kiki

PS. Belangrijk: misschien ten overvloede maar even voor de duidelijkheid wil ik hieraan toevoegen dat ik nooit zou adviseren om je af te keren van de Westerse gezondheidszorg. Het punt wat ik probeer te maken is dat juist de combinatie van de Westerse en Oosterse geneeskunde zo krachtig is. Je geeft jezelf de kans op echte genezing als je het vanuit een holistisch perspectief benadert. Zoek daarom altijd behandelaars die openstaan voor die benadering en je daarin steunen. Samen maken ze het verschil!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven