Wat er gebeurt als je beseft dat het leven eindig is

Rouwen om het ‘verlies’ van gezondheid

Dit klinkt helemaal niet zo logisch, maar als je te maken krijgt met ziekte ga je ook door een soort rouwproces. Het zijn allemaal veranderingen, waarbij je afscheid neemt van je ‘oude’ ik en je ‘oude’ situatie. Ik heb drie episodes gewijd aan ‘rouw’, omdat het onderdeel is van ons leven en er kunnen diverse aanleidingen zijn waardoor je in een rouwproces terecht komt. Je leven wordt op z’n kop gezet en je moet jezelf en jouw leven opnieuw uitvinden. Deze ingrijpende aanleiding kan het begin van een zoektocht zijn, waarin je op zoek gaat naar zingeving en een nieuwe invulling van je leven.  

In deze blog en bijbehorende podcast episode wil ik een paar mensen noemen, omdat zij mij enorm inspireren met hun persoonlijk verhaal en hun visie. 

Jakob van Wielink 

Ik heb Jakob horen spreken op een congres over persoonlijk leiderschap gedurende tijden van verandering en het raakte me. Hij maakte iets bij me los, dat ik nog niet had geheeld in mezelf. Tegelijkertijd gaf hij me hoop en moed dat ik in tijden van verandering een ‘secure base’ kon vinden en zelfs een ‘secure base’ kon zijn voor anderen die door een verandering gaan: een plek waar het veilig is om door de uitdagingen aan te gaan het beste in jezelf en anderen naar boven te halen. Hij kan je als geen ander raken met zijn prachtige beeldende teksten, zo uit het hart gegrepen. Zijn visie op ‘rouw’ en ‘professioneel begeleiden bij verlies’ is in dit kader bijzonder toepasselijk. 

Joost Rigter

Joost ziet praktisch niets meer. Zijn zicht is beperkt tot 0,8%. Maar dat was niet altijd zo. Tot zijn 26e kon hij gewoon zien, maar in de tien jaren die daarop volgden verloor hij praktisch al zijn zicht. Het proces waar hij doorheen is gegaan is heftig, confronterend en uitdagend geweest. Het heeft hem tot wanhoop gedreven, maar juist die wanhoop maakte dat hij opnieuw zijn lichtknopje wist te vinden. Joost inspireert mij, omdat hij je letterlijk laat zien hoeveel mogelijkheden er schuilen in een ogenschijnlijk hopeloze situatie. Hij kon niet meer zien, maar juist daardoor ging hij het heel helder zien! 

Willem Philipsen  

Ik werd totaal overrompeld toen Willem op het podium van Tedx Rotterdam zijn verhaal deelde. Willem maakte onderdeel uit van de band Postman en op de toppen van hun succes veranderde in 1 klap zijn hele leven door een herseninfarct. Hoe ingrijpend kan je leven veranderen als je letterlijk op het randje hebt gezweefd. Hij overleefde het infarct, maar ‘verloor’ het deel van zijn brein waar je gevoel van muziek vandaan komt. Als muziek je leven is, dan moet je op zoek naar jezelf en de zin van het leven. Zijn verhaal is zo onwaarschijnlijk dat je niet anders kan dan geloven dat er zoveel meer mogelijk is dan wij met ons rationele verstand kunnen bedenken. Hij is voor mij het aansprekende voorbeeld dat het leven magisch is.  

A dark night of the soul 

Wat ik heel fascinerend vind zijn de mensen die tot inzichten en levenswijsheden zijn gekomen en vanuit daar hun leven opnieuw hebben vormgegeven, is dat deze verhalen je raken in je hart. Deze menen zijn vaak door een ‘dark night of the soul’ gegaan. In het geval van Joost en Willem weet ik uit eerste hand dat zij ook een heel intense periode door zijn gegaan. Door zich te beseffen dat ze nog steeds leefden, terwijl ze letterlijk lower than low op de bodem van de put zaten in een schijnbaar  uitzichtloze situatie. Uiteindelijk is er een soort van oerkracht in ze losgekomen. Dit gaf ze zoveel kracht dat ze de moed hadden om de stappen te zetten om uit deze situatie te komen. Deze levensenergie hebben we allemaal. Als we die kunnen aanboren, dan zijn we echt ‘unstoppable’. Dan komen we weer helemaal tot leven en kunnen we dingen waar we ons nauwelijks een voorstelling van kunnen maken. Ook in het geval van Joost en Willem. 

Gezondheid is een voorwaarde

Soms is het nodig om iets te ‘verliezen’ voordat je gaat beseffen hoe waardevol het is. Als je je gaat beseffen dat gezondheid het fundament is voor een gelukkig leven, dan maakt dat wat in je los. Je gaat beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat je gezond bent. Je gaat anders naar je lichaam en je gezondheid kijken. Juist de wake up call kan je helpen om bewust te leven, helpen ons om het innerlijk werk te gaan doen en ons bewust te worden wat er nog geheeld mag worden. 

Het begint altijd met bewustzijn, omdat je jezelf pas kan gaan helen als je je er bewust van bent. Vanuit jouw bewustzijn kun je je gezondheid manifesteren. Door helemaal naar de kern te gaan, te doorvoelen welke emoties zorgen voor blokkades in jouw energie en die te gaan helen. We zijn vaak zo bang voor ziekte en de dood, terwijl we daar geen controle over hebben. Dat zijn de onderdelen in ons leven die al min of meer vaststaan. Net zoals onze zielsmissie. Er liggen dingen vast en tegelijkertijd hebben we een vrije wil, waarmee we keuzes kunnen maken hoe we ons leven invullen. Laten we onze vrije wil gebruiken om ons leven voluit te leven, niet ondanks wat we hebben meegemaakt, maar dankzij!

 

Bronnen en links naar inspiratie:

Meer content over hoe je rouw een gouden randje kunt geven: 

Laat je inspireren door deze prachtige voorbeelden. Ik vind het super leuk om aan te kunnen kondigen dat ik binnenkort een interview heb met Jakob van Wielink. Er komt nog zoveel moois aan. Stay tuned!

Liefs,

Kiki

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven