Podcast #10 Scheiden en afgescheiden zijn, een proces van rouwen

Pas veel later ging ik me beseffen dat scheiden ook een proces van rouw is. Het is afscheid nemen van ‘samen’, van toekomstplannen en dromen, van het plaatje dat je voor ogen had, van het gezin. Niet meer samen op vakantie, niet meer samen in een huis, niet meer samen je kindje opvoeden, niet meer getrouwd zijn, niet meer je maatje waarmee je alles deelt… 

Toen ik mijn vorige podcast opnam over rouwen om een dierbare, bedacht ik me dat je bij scheiding net zo goed door een rouwproces gaat. Rouwen gaat over afscheid nemen en loslaten. Zo belangrijk om de tijd te nemen voor dit proces, jezelf toestemming geven om verdrietig te zijn, om je gevoel toe te laten en het te omarmen.

In mijn nieuwe podcast episode deel ik mijn ervaringen en tips rondom een scheiding. Lees de blog hieronder of luister mijn podcast. 

Ik deel de vier stappen die je helpen om door deze periode te komen:
  1. doorleven van de pijn, het verdriet en de woede ;-). Het is zo belangrijk om de emoties niet weg te drukken. Zelfs emoties als boosheid of woede mogen er gewoon zijn. Vind een manier om ze te uitten.  
  2. bepaal jouw doelen en prioriteiten. Dit geeft houvast in de periode die komen gaat. Je kunt alle keuzes afstemmen op de prioriteiten die je hebt bepaald, zodat je je niet laat verleiden om in ‘the heat of the moment’ te reageren vanuit emotie. Je focus is altijd op de lange termijn. Wat is bijvoorbeeld in het belang van je kind(eren).  
  3. hulp vragen in welke vorm dan ook. Je gaat door een intens proces. Het kan soms voelen alsof je er alleen voor staat, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is zo fijn om dan iemand te hebben, die je helpt en begeleid. 
  4. kies voor jouw geluk en bepaal wat daarvoor nodig is. Als de ene deur dichtgaat, gaat er een andere deur open. Bepaal wat jou gelukkig maakt, durf weer te dromen en maak keuzes die goed zijn voor jou. 
Jouw omgeving is jouw spiegel

Als we echt eerlijk durven zijn naar onszelf, dan weten we dat we geen schuld kunnen afschuiven of de reden voor de breuk bij de ander hoeven te zoeken. Zie jouw ex partner is jouw spiegel. Dan kun je zien welke les hij jou komt leren. Welke pijn of blokkade zit er nog die geheeld mag worden? Door de aandacht van die ander weer terug naar jezelf te brengen, kom je weer in je kracht. Jij kan zien waar dit nou werkelijk om gaat. Je komt weer terug bij jezelf. Je komt thuis bij jezelf. Een scheiding kan een pijnlijk en confronterend proces zijn, maar het kan je ook sterker maken, bewuster van wie jij bent en wat je wilt in je leven. In elke verandering schuilen 1000 mogelijkheden. Mogelijkheden voor groei, voor healing, voor innerlijk werk, voor het volgen van jouw dromen en jouw verlangens.

Transformeer jouw pijn naar liefde. 

Kies ervoor om je hart open te houden, ook al heb je het gevoel dat je hart in duizend stukjes gebroken is. Weet dat jij de moeite waard bent, dat je een prachtig bent zoals je bent. Dat je groeit van elke ervaring die op je pad komt. Dat jij jezelf kunt helen en de pijn kunt transformeren. Dat je nu weer zuivere keuzes mag maken, waar jij gelukkig van wordt.

Het komt goed… As long as you keep your heart open! 

Liefs,

Kiki

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven