Blog 8 als Wendy expert: Tips voor een lenteschoonmaak in je hoofd, lijf en huis

Er is weer een nieuwe blog van mij verschenen op Wendy Online. Of lees hieronder lekker verder.

In deze blog beschrijft Wendy-expert Kiki van der Harst hoe je vanuit een stevig fundament de wereld in kan stappen. Het verlies van haar kindje, haar scheiding en borstkanker brachten Kiki steeds dichter bij zichzelf.  “Het heeft me lichter gemaakt in plaats van zwaarder”, zegt ze daar zelf over. Ze is gefascineerd door ons zelfhelend vermogen, want zoals ze zegt ‘elke vorm van ziekte is een uitnodiging om naar binnen te gaan en liefdevol te genezen’. Ze deelt in dit blog tips om je klaar te maken voor een nieuwe cyclus: de lente!

We leven in een tijd dat steeds meer mensen wakker worden, op zoek gaan naar zichzelf en naar hun eigen waarheid. Dat is nu misschien nog wel belangrijker dan ooit. We worden uitgedaagd om in vertrouwen te blijven en we worden uitgenodigd om naar binnen te keren. Maar voor wie dat – tot voor kort – nog niet een dagelijkse ‘practice’ was, is het zoeken naar een nieuwe manier. Het is de kunst om de wijsheid, het vertrouwen en de rust in jezelf te zoeken, waardoor een stevig fundament ontstaat en vanuit die plek de wereld in te stappen.

 

Van binnen naar buiten

Alles is een reflectie van jouw binnenwereld, jouw overtuigingen en jouw gedachtes & gevoelens. In tegenstelling tot hoe we heel lang geleefd hebben, leren we nu weer de kracht van stilte te ervaren. Als je de tijd neemt om even een pas op de plaats te doen, dan ontstaat er rust en ruimte. Hierdoor kun je beter luisteren naar wat er in je leeft. Door je open te stellen voor wat er in je leeft, daar met aandacht en compassie naar te luisteren en je gevoelens toe te laten, kun je daarna op het juiste moment weer voorwaarts. Stilstand is dus zeker niet altijd achteruitgang. Deze tijd nodigt uit om van binnen naar buiten te leven en niet langer de antwoorden buiten jezelf te zoeken. Neem dus regelmatig even de tijd om stil te staan.

 

Seizoenen

Wat heel fijn is is om mee te bewegen op het ritme van de seizoenen. Onze seizoenen kennen een natuurlijke cyclus, zoals vrouwen ook een eigen cyclus hebben (menstruatiecyclus) en de maan ook volgens vaste maanfases beweegt. We zijn ons steeds meer bewust van de invloed van deze verschillende cycli. We weten inmiddels dat hoe meer we op deze natuurlijke cycli afgestemd zijn, hoe moeitelozer ons leven zal verlopen.

Je zou kunnen zeggen dat de natuur, onze vrouwelijke cyclus en de maancyclus volgens ‘seizoenen’ verlopen: ze hebben een lente, zomer, herfst en winter. Elk seizoen heeft haar eigen kenmerken. De natuur ontluikt in de lente, komt tot bloei in de zomer, komt tot rijping in de herfst en keert naar binnen in de winter. Zo ook bij onze eigen cyclus.

Het is fijn als je vrouwelijke cyclus is afgestemd op de maancyclus, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wat je dan kunt doen, is je bewust te zijn van in welke fase jouw vrouwelijke cyclus zit en in welke fase de maan zit. Ze zijn beide van invloed op hoe jij je voelt en wat bij dat moment past. Als je er bewust op let, kun je daar een beetje mee gaan spelen. Dan kom je erachter dat als je ongesteld bent, het niet fijn is om vol in de schijnwerpers op een podium te klimmen. Maar misschien kom je er ook wel achter dat jij altijd in een bepaalde periode van de maand wel helemaal kunt ‘shinen’. Houd een journal bij waarin je dit een tijdje noteert. Je gaat steeds beter begrijpen hoe jouw cyclus verloopt en hoe je kunt afstemmen op de maan en de natuur.

 

Lente schoonmaak

De lente dient zich aan. Het is het begin van een nieuwe cyclus. Alles ontwaakt en maakt zich klaar om naar buiten te gaan. Dat geldt ook voor ons. Het is een tijd om jezelf op te schonen, voordat je aan een nieuwe cyclus begint. Dat is een innerlijke reis. Een schoonmaak van binnenuit. Je lichaam zal precies vragen om wat ze nodig heeft. Het gaat erom je daaraan over te geven. Als je moe bent, neem dan rust. Als je ziek bent, geef je lichaam wat het nodig heeft om aan te sterken. Ik heb zelf een stevige griep gehad. Mijn lichaam reinigde zichzelf van binnen uit. Het was nodig om echt een pas op de plaats te doen, veel te slapen, gezond te eten, te wandelen in de natuur en tijd te nemen voor mijn eigen innerlijke processen. Het was een kwestie van overgeven en ondergaan.

 

Opruimen

Het helpt mij om regelmatig op te ruimen en daarmee alles op te schonen. Opruimen betekent voor mij loslaten van alles wat me niet meer dient. Regelmatig opruimen zorgt voor ruimte. Ruimte in m’n hoofd, in m’n huis en in mijn systeem. Ik zie het als schoon schip maken. Je zult zien dat alles wat je opruimt en loslaat, direct een gevoel van verlichting geeft. Je ruimt bijvoorbeeld op in je huis, je zoekt je kledingkast uit en gooit alles weg wat je niet meer draagt. Je kunt het ook weggeven. Dan sla je twee vliegen in één klap: je ruimt op en je geeft de kleding die jij niet meer draagt een nieuwe bestemming. Dat zal je dubbelop een goed gevoel geven.

Het maakt eigenlijk niet uit waar je begint. Ik maak meestal een lijstje van alles wat er opgeruimd en opgeschoond mag worden. Kijk maar eens waar jij nog spullen bewaart. We hebben allemaal van die kastjes, hoekjes en mappen op onze computer, waar we een heleboel oude zooi hebben waar we niets mee doen of wat ons misschien wel in de weg ligt. Als die spullen zitten namelijk nog wel steeds in ons ‘systeem’ en vraagt om ‘schijfruimte’. Bedenk daarbij dat een opgeruimd huis automatisch ook voor een opgeruimd hoofd zorgt. Als je je hoofd leegmaakt, ontstaat er direct ruimte voor nieuwe ideeën en gedachten. De lente is een ideaal moment daarvoor!

 

Gratis masterclass

Wil jij hier ook met je energie aan de slag? In haar gratis masterclass geeft Kiki je waardevolle inzichten en praktische stappen om je te verbinden met je levensenergie. Ze gaat onder andere in op waar blokkades vandaan komen en waarom het zo belangrijk is om blokkades te ontwortelen. Aan de hand van hele praktische en actuele voorbeelden legt ze uit hoe je dit kunt doen en wat het je oplevert. Schrijf je in via de link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven