Blog 7 als Wendy-expert: waarom het zo belangrijk is om elke dag af te stemmen op je gevoel

Er is weer een nieuwe blog van mij verschenen op Wendy Online. Of lees hieronder lekker verder.

We zijn zo gewend om maar door te gaan, te willen voldoen aan alle verwachtingen en niet echt te luisteren naar hoe we ons voelen. Maar hoe beter je weet wat je nodig hebt, hoe beter je kunt voorzien in je behoeftes.In deze blog beschrijft Wendy-expert Kiki van der Harst waarom het zo belangrijk is aandacht te hebben voor hoe je je voelt en deelt ze een ritueel waarmee je elke dag afstemt op je energieniveau en gevoelens. 

Gelukkig is ‘voelen’ weer helemaal in tegenwoordig. Dat is niet voor niets. We komen er steeds meer achter hoe belangrijk het is, niet alleen om ons GOED te voelen, maar vooral om goed te VOELEN. Dat betekent dat we aandacht hebben voor onze emoties. Dat we durven te onderzoeken wat er leeft in onze binnenwereld en dat we onze gevoelens toelaten.

Het wordt gelukkig allang niet meer als zwak gezien als we onze emoties uitten. Maar het is niet altijd even makkelijk. Er zijn ook situaties waarin het niet fijn is om je emoties te tonen. Verdriet en boosheid kun je niet overal maar gewoon eruit gooien. We zijn al snel geneigd om het weg te drukken of te negeren. Dat kan een keertje niet zoveel kwaad, maar als je structureel je emoties opkropt dan kunnen dat behoorlijke blokkades in je energie worden.

Het toelaten van je emoties is een kwestie van trainen. Wat je daarbij kan helpen is om elke dag te beginnen met te voelen hoe het met je gaat. Het gaat vooral om bewust te voelen. Als jij elke dag bewust afstemt op jouw energieniveau (fysiek), je state of mind (mentaal) en je binnenwereld (emotioneel), dan zul je veel bewuster keuzes maken waarop je je die dag focust. Dit kun je kracht bijzetten door een intentie te zetten.

“Het leven mag magisch zijn. Leef op de flow van jouw levensenergie.”

Emoties zijn golven

Het is goed om te weten dat een emotie komt en gaat. Het zijn net golven in de oceaan. Er zijn hoge golven en kleine golfjes. Zo is het ook met emoties. Je kunt het gevoel hebben dat een emotie je compleet overspoelt, maar weet dan dat deze emotie ook weer wegtrekt. Het is vooral belangrijk om op een veilige plek, bij mensen te zijn die je vertrouwd, je emoties toe te laten. Het kan ook helpen om op te schrijven hoe jij je voelt en wat er van binnen bij je speelt. Uit jouw emoties op een manier die bij je past.

Emoties shiften

Het toelaten en doorvoelen van je emoties is de eerste stap. Als je het goed hebt doorvoelt, dan kun je vervolgens ook kijken wat je nodig hebt om een emotie los te laten en te ‘shiften’. Je schijnt als het ware het licht erop. Je shift het van angst bijvoorbeeld naar vertrouwen. Of van boosheid naar liefde. Het allerbelangrijkste is dat je compassievol kunt zijn naar jezelf, jezelf kunt vragen wat je nodig hebt en je daar werkelijk naar luistert.

Dagelijks ritueel

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een ‘afstemritueel’. Maak aan het begin van de dag tijd om af te stemmen op jouw energieniveau, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Maak het leuk en niet te ingewikkeld. Als je al gewend bent om te mediteren kun je dit daarachter aan doen.

Je kunt dit ‘afstemmen’ op verschillende manieren doen. Doe het vooral op een manier die bij je past en die je fijn vindt. In het kader staat een stappenplan ter inspiratie.

Dagelijks ritueel om af te stemmen op jouw energie

Creëer je eigen plek, waar je niet gestoord kunt worden en in alle rust en veiligheid naar binnen kunt keren.

Je kunt deze stappen volgen:

  • Brand wat salie om de ruimte en jouw energie te reinigen
  • Steek een kaarsje aan
  • Ga in een ontspannen houding zitten, het liefst op een stoel met je voeten op de grond of op een meditatiekussen
  • Sluit je ogen en keer naar binnen.
  • Hoe voel je je fysiek?
  • Hoe voel je je mentaal?
  • Hoe voel je je emotioneel?
  • Wat heb je nodig om je goed te voelen?
  • Wat is je intentie voor vandaag?

Waar stroomt het niet?

Door af te stemmen op hoe je je voelt – op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau – word je je bewust wat er op dat moment om aandacht vraagt. Je zult merken waar het niet stroomt. Dit is hele waardevolle informatie. Als je je goed voelt, dan stroomt jouw levensenergie. Door allerlei oorzaken kan jouw levensenergie geblokkeerd raken. Als je weet waar het niet stroomt, kun je op zoek naar de oorzaken en vervolgens naar de oplossing. We zijn zo gewend om signalen van ons lichaam te negeren, terwijl die er niet voor niets zijn. Door bewust aandacht aan deze signalen te besteden zul je al merken dat er iets verandert. Niet alles hoeft (en kan) direct opgelost te worden. Het is al een grote stap om het ‘ongemak’ toe te laten. Zonder oordeel, zonder weerstand en zonder meteen te zoeken naar een quick fix. Het gewoon voelen en constateren. Het mag er zijn. Je bent je er nu bewust van. Dat is een grote stap.

Stel jezelf deze vraag

We zijn zo gewend om maar door te gaan, te willen voldoen aan alle verwachtingen en niet echt te luisteren naar hoe we ons voelen. Hoe beter je weet wat je nodig hebt, hoe beter je kunt voorzien in je behoeftes. Het kan helpen om jezelf meerdere keren per dag de vraag te stellen: “Wat heb ik nodig om me goed te voelen?” Het gaat erom dat je eerst leert te luisteren. De volgende stap is om er ook daadwerkelijk naar te gaan handelen. Dit gaat je echt helpen om de meest krachtige, mooie en bewuste versie van jezelf te zijn.

Gratis masterclass

Wil jij hier ook met je energie aan de slag? In haar gratis masterclass geeft Kiki je waardevolle inzichten en praktische stappen om je te verbinden met je levensenergie. Ze gaat onder andere in op waar blokkades vandaan komen en waarom het zo belangrijk is om blokkades te ontwortelen. Aan de hand van hele praktische en actuele voorbeelden legt ze uit hoe je dit kunt doen en wat het je oplevert. Schrijf je in via deze link.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven