Blog 4 als Wendy-expert: Zo leer je je volle potentieel te leven om gezond te blijven

Je kunt dit blog ook op Wendy Online lezen. Of lees hieronder verder.

Wendy-expert Kiki van der Harst schrijft elke drie weken op wendyonline.nl over gezondheid en geluk van binnenuit. Het verlies van haar kindje, haar scheiding en borstkanker brachten Kiki steeds dichter bij zichzelf.  “Het heeft me lichter gemaakt in plaats van zwaarder”, zegt ze daar zelf over. Ze is gefascineerd door ons zelfhelend vermogen, want zoals ze zegt ‘elke vorm van ziekte is een uitnodiging om naar binnen te gaan en liefdevol te genezen’. In deze blog deelt ze haar manier om authentieke keuzes te maken en je volle potentieel leert leven.

Steeds meer mensen ontwaken en komen erachter dat geluk en gezondheid alleen van binnenuit kunnen komen. Daarom is het zo belangrijk om het leven te leiden dat bij JOU past, JOUW LEVEN. Zoals Steve Jobs zo prachtig zei in zijn speech voor afgestudeerden aan de Stanford University: “You have one life, don’t waste it living someone elses life.” Hij vertelde in zijn speech dat hij zichzelf elke dag afvroeg of als vandaag zijn laatste dag was, hij dan zou doen wat hij vandaag van plan was. Als twee dagen op rij het antwoord “nee” was, dan wist hij dat hij iets moest veranderen aan zijn leven.

 

Authentieke keuzes maken

Ik moedig mensen altijd aan om hun eigen pad te volgen, keuzes te maken met hun hart en geen consessies te doen aan hun grootste dromen. Maar ik weet ook, zeker ook uit eigen ervaring, hoe moeilijk dat is. We zijn al zolang gewend om ons aan te passen, om te voldoen aan wat de maatschappij en onze omgeving van ons verwachten en om te voldoen aan de ‘standaard’. Totdat je erachter komt dat het gewoon niet langer meer werkt voor jou. Ik zie dat steeds meer mensen nu in die transformatie zitten. Ze willen weer zichzelf zijn en innerlijke rust ervaren. Wat ze willen is een leven dat helemaal bij ze past. En bovenal, ze willen wat bijdragen aan de wereld.

 

Leef je volle potentieel

Ik heb zelf ervaren dat het best een zoektocht kan zijn en dat het jaren kan duren om weer terug te komen bij jezelf. Maar ik kan ook zeggen dat het alle inspanningen waard is, omdat we hier zijn om ons unieke pad te bewandelen en onze unieke bijdrage te leveren aan de wereld. Soms vraagt dat om moedige, dappere keuzes. Soms denken we dat we anderen teleurstellen of pijn of verdriet doen als we onze eigen keuzes maken. Dat we onszelf eerst moeten opofferen voordat we echt voor onszelf kunnen kiezen. Maar het tegenovergestelde is waar. Als je ervan uit gaat dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, dan is het juist in het belang van anderen als jij kiest voor jezelf. Als jij blij bent, is dat wat je uitstraalt en hiermee help je anderen ook. Daarmee leef je jouw potentieel. Dit is eigenlijk heel simpel gezegd waar de grote wereldwijde transformatie waar we nu in zitten over gaat.

 

Jij weet wat goed voor jou is

Het is belangrijk om je te beseffen dat niemand anders voor jou kan bepalen wat goed voor je is. Alleen jij weet waar jij gelukkig van wordt, waar je van droomt en naar verlangt. Ik ben er steeds meer van overtuigd dat het super belangrijk is om daarnaar te luisteren en te handelen om gezond te blijven. We weten inmiddels dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, dus dat je emoties effect hebben op je gezondheid (en andersom). Ik durf nog wel een stapje verder te gaan. Namelijk, we kunnen alleen gezond blijven als we het leven leiden dat voor ons bedoeld is.

 

Bepaal je eigen leefregels

Wat daarbij kan helpen is dat je voor jezelf een aantal leefregels bepaald. Dat zijn regels die voor jou altijd gelden en die je kunt gebruiken voor de keuzes die je in je leven maakt. Ik heb zelf een lijstje gemaakt van 20 leefregels. Bovenaan het lijstje staat: “Ik ben trouw aan mezelf.” Die heb ik bewust bovenaan gezet, omdat ik nog al eens in mijn leven keuzes heb gemaakt die ik niet zuiver voor mezelf maakte. Ik deed dat heel vaak om anderen te pleasen, om te voldoen aan verwachtingen of om gewaardeerd te worden. Mijn ouders vertelden vaak de anekdote dat toen ik voor het eerst een test moest doen op school de testuitslag ongeldig is verklaard. Ze konden aan mijn antwoorden zien dat ik niet zei wat ik dacht, maar dat ik zei wat ik dacht dat zij van mij verwachten… Inmiddels is er veel veranderd, maar hiermee wil ik even aangeven welke lange weg ik heb afgelegd. Misschien herken je dit wel?

Wil je meer inspiratie of ben je benieuwd naar de andere 19 leefregels ik voor mezelf hanteer? Lees dan mijn blog of luister mijn podcast hierover.

 

Meer over Kiki

Transformatiecoach en ervaringsdeskundige Kiki van der Harst heeft na het verlies van haar eerste kindje, haar scheiding en het genezen van borstkanker, haar missie gevonden. Ze begeleidt vrouwen door een persoonlijke transformatie, die ze helpt om weer echt te kunnen verbinden met zichzelf en hun levensenergie. Kiki wil mensen inspireren om liefdevol te genezen en gezondheid & geluk van binnenuit te ervaren. En vooral om op een andere manier betekenis te geven aan ingrijpende gebeurtenissen. Ze zegt: Je hebt niet altijd in de hand wat er op je pad komt, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat.Vanaf nu zal Kiki hier ook regelmatig als expert over schrijven voor wendyonline.nl en kijk ook op de site van Kiki. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven