Blog 15 als Wendy Expert: Ons brein wil weg van de pijn

In deze blog beschrijft Wendy-expert Kiki van der Harst hoe je vanuit een stevig fundament de wereld in kan stappen. Het verlies van haar kindje, haar scheiding en borstkanker brachten Kiki steeds dichter bij zichzelf.  “Het heeft me lichter gemaakt in plaats van zwaarder”, zegt ze daar zelf over. Ze is gefascineerd door ons zelfhelend vermogen, want zoals ze zegt ‘elke vorm van ziekte is een uitnodiging om naar binnen te gaan en liefdevol te genezen’. Deze blog is ook als podcast te beluisteren

 

In de wachtkamer bij de huisarts voelde ik het al. Mijn emoties zaten hoog, de tranen prikten achter mijn ogen, ik voelde een brok in mijn keel en een toenemende druk op mijn borst. Ik hoorde mijn naam en liep achter mijn huisarts aan door de gang naar haar spreekkamer. Ik voelde dat ik moest huilen. Mijn eerste neiging was om me te gaan verontschuldigen. Mijn tweede neiging was om mijn tranen weg te slikken. En mijn derde neiging was om het te gaan uit leggen. Maar in plaats van dat alles ik liet mijn verdriet toe. Ondanks een toenemend gevoel van opgelatenheid, zat ik te huilen aan het bureau bij mijn huisarts. Ik voelde heel sterk dat deze emotie gezien, doorvoeld en losgelaten mocht worden. Ik wist ook dat ik behoefte had aan troost, een knuffel, zodat mijn zenuwstelsel zich kon ontspannen. Maar haar begripvolle blik en troostende woorden waren al helend. En mijn reactie op mijn eigen emotie was mijn overwinning op een oud patroon. Ik erkende mijn emoties en liet ze toe.

 

Emoties omarmen

Dit is een voorbeeld van hoe ik ‘oefen’ met omgaan met mijn emoties. Om ze te omarmen, in plaats van ze weg te drukken, te negeren of te omzeilen door te gaan shoppen, drinken, eten, Netflixen, onszelf af te leiden, weg te vluchten in werk of sociale contacten, etc etc.

Ik word er steeds beter in, vooral omdat ik heel goed begrijp welke patronen, (onbewuste) overtuigingen en traumatische ervaringen ten grondslag lagen aan mijn overlevingsmechanisme: mezelf groothouden en uitstralen dat ik alles onder controle had.

Het is belangrijk om te weten dat onze hersenen gewired zijn om pijn te vermijden. Recente ontdekkingen op het gebied van neuroplasticiteit – een tak van wetenschap die onderzoek doet naar de structuren en functies van het brein – laten zien dat door emotionele ervaringen structurele veranderingen aangebracht kunnen worden in onze hersenen.

 

Wegdrukken van emoties

Als we onze gevoelens onderdrukken, dan gaan ze niet gewoon zomaar weg. Ze blijven vanbinnen aanwezig en ze vormen een blokkade in onze levensenergie. Het stroomt niet meer. Het onderdrukken van emoties kost veel energie en ze zullen weer naar boven komen in een andere vorm, bijvoorbeeld:

  • Angst
  • Onrust
  • Irritatie
  • Piekeren
  • Rusteloosheid
  • Sombere gedachten
  • Chronische vermoeidheid
  • Hoofdpijn, maag- en darmproblemen
  • Verwijderd raken van jezelf
  • Gedemotiveerd raken of de zin van het leven niet meer zien

De klachten kunnen zich uiteindelijk als (chronische) ziekte manifesteren. Het voelen van fijne emoties, zoals blijdschap, vervulling, geluk en flow, is wat we makkelijk vinden. Maar juist het leren omgaan met minder fijne emoties, zoals pijn, verdriet, woede en angst, zal je heel veel kunnen opleveren. Het is dan ook veel logischer om te leren omgaan met onze emoties dan ze te onderdrukken, maar we hebben (van onze ouders) niet geleerd om op een gezonde manier met onze emoties om te gaan. Ik deel een voorbeeld uit mijn coachingspraktijk.

 

Aangeleerd om niet te ‘voelen’

Laatst nog zei een klant, Wendy, tegen me dat ze zichzelf had aangeleerd om niet te ‘voelen’. Haar moeder had altijd gezegd dat ze niet boos, verdrietig of bang hoefde te zijn. Dat is ze gaan geloven. Toen ze bij mij kwam vertelde ze dat de diagnose borstkanker haar heeft wakker geschud. Ze ziet dat het nodig is om op een heel andere manier met haar emoties om te gaan. Ze had mijn verhaal gelezen en voelde zoveel herkenning. Ook zij had het verlies van haar eerste kindje niet kunnen verwerken. Het verdriet kwam pas jaren later. Ze zegt nu dat de borstkanker nodig was om weer te leren voelen.

 

Stap 1: Bewustwording

Elke transformatie begint met bewustwording. Je wordt je bewust van wat je voelt door je aandacht naar binnen te richten en stil te staan bij wat er van binnen leeft en speelt. Dit is vaak een proces, omdat we zo gewend zijn om onze gevoelens te vermijden. De manier waarop we onze gevoelens vermijden is ons overlevingsmechanisme. Als we dit gaan herkennen, start de verandering.

Stap 2: Omgaan met angst, verdriet en pijn

Als we eenmaal weten hoe we onze pijn vermijden, dan kunnen we nieuw gedrag aanleren. Dit is een proces van veel oefenen, vallen en opstaan, je kwetsbaar en opgelaten voelen of ronduit ongelukkig. Er zit nog steeds een maatschappelijk taboe op het uitten van onze emoties. Het is dan ook heel belangrijk om te zorgen voor een veilige setting, waarbij je in al je kwetsbaarheid en naaktheid je emoties kan uiten.

Stap 3: Doorvoelen en loslaten

Vaak zijn we bang voor de intensiteit van onze emoties. We zijn bang om overspoeld te raken en de controle kwijt te raken. Dit kan ik zeggen uit eigen ervaring. Ik was als de dood dat als ik de sluis open zou zetten, ik totaal overspoeld zou raken en bij het idee alleen al voelde ik paniek. Het is goed om te weten dat emoties komen en gaan. De pure emotie duurt slechts 90 seconden. Daarna zal de intensiteit afnemen.

Stap 4: Helen (van de dieperliggende oorzaak)

Hoe fijn is het als je een arm om je schouder voelt, als iemand je vastpakt en troost, als iemand zonder oordelen luistert en erkent wat je voelt? Deze vormen van liefde, compassie en troost werken helend. Daarnaast kan een vorm van professionele begeleiding helpen om een dieperliggende oorzaak van (stress) patronen te helen, die ervoor zorgen dat steeds weer dezelfde emotie wordt getriggerd.

Kortom, omgaan met onze emoties is niet alleen nodig om te kunnen helen, maar ook om te verbinden met onszelf en de mensen om ons heen en om VOLUIT te leven.

Gelukkig zien steeds meer mensen het belang in van holistisch helen. Het brengt je niet alleen maar een gezondheid, maar je zult door je emoties te doorvoelen een veel rijker (gevoels)leven ervaren. En wij mensen zijn nou eenmaal ’emotional beings’.

 

Gratis masterclass

Wil jij meer weten over holistisch helen? In haar gratis masterclass geeft Kiki je 7 essentiële sleutels voor holistisch helen. Ze gaat onder andere in op waar blokkades vandaan komen en waarom het zo belangrijk is om blokkades te ontwortelen. Aan de hand van hele praktische en actuele voorbeelden legt ze uit hoe je dit kunt doen en wat het je oplevert. Schrijf je in via deze link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven