Blog 12 Wendy-expert: Tips om te leren luisteren naar je lichaam

In haar blogs beschrijft Wendy-expert Kiki van der Harst hoe je vanuit een stevig fundament de wereld in kan stappen en leren luisteren naar je lichaam. Het verlies van haar kindje, haar scheiding en borstkanker brachten Kiki steeds dichter bij zichzelf. ‘Het heeft me lichter gemaakt in plaats van zwaarder,’ zegt ze daar zelf over. Ze is gefascineerd door ons zelfhelend vermogen, want zoals ze zegt ‘elke vorm van ziekte is een uitnodiging om naar binnen te gaan en liefdevol te genezen.’ In dit blog deelt ze 4 tips om beter te leren luisteren naar je lichaam en zo bewuster en gelukkiger te leven.

De connectie tussen lichaam en geest fascineert me al jaren. Het lichaam spreekt een eigen taal. Het kan je zoveel vertellen over je geestelijke conditie. Vaak zit de oorzaak van een lichamelijke klacht of ziekte op geestelijk vlak. Het begint met een pijntje, een lichte klacht, maar als we eraan voorbij gaan dan wordt het steeds erger. Gelukkig komt er steeds meer bewustzijn over dit onderwerp. Dat we mogen luisteren naar de taal van ons lichaam en de signalen die het ons geeft en de wijsheid die erin verscholen ligt. Ons lichaam weet zoveel. Maar hoe leer je daarmee te werken?

Dit was mijn zoektocht vanaf het moment dat ik ziek werd. Ik voelde me niet ziek, maar toch bleek ik een ernstige, levensbedreigende ziekte te hebben. Ik vroeg me af; was het nou nodig om zo ernstig ziek te worden voordat ik ging luisteren naar mijn lichaam? Het antwoord hierop is tweeledig. Ja, omdat ik nog teveel in ‘the ratrace’ zat van het altijd maar doorgaan, niet piepen, schouders eronder en gaan. Ik ging dus constant over mijn eigen grenzen heen en negeerde elk signaal. Dit herken ik ook van veel verhalen van cliënten in mijn coachingspraktijk. En nee, omdat ik wel degelijk begreep dat ik goed voor mijn lichaam moest zorgen en dat mijn gezondheid belangrijk voor me was. Wat ik toen nog niet wist, was: HOE.

Over dit onderwerp kunnen boeken volgeschreven worden. En die zijn er ook. Ik zal een paar suggesties doen onder aan deze blog, mocht je er wat dieper in willen duiken.

In deze blog wil ik een paar tips en inzichten met je delen die mij (en mijn klanten) enorm hebben geholpen.

De stem van je lichaam

Je lichaam is een communicatiekanaal. Jouw lichaam geeft je de hele dag door boodschappen over wat je nodig hebt op fysiek, mentaal, emotioneel en ook spiritueel niveau. Het gaat erom dat je de signalen in eerste instantie herkent door er bewust naar te luisteren en het niet direct op te willen lossen (of onderdrukken met medicijnen), maar door er met je aandacht naartoe te gaan. Door je geest rustig te maken en bewust te voelen wat je in je lichaam voelt.

Tip 1: bodyscan

Start je dag bewust, door direct wanneer je wakker wordt even ‘in te checken’ bij jezelf. Dat kun je doen door een zogenaamde bodyscan als je nog in bed ligt. Dan ga je met je aandacht je hele lichaam langs en je voelt welke sensaties er zijn. Voelt iets gespannen of heb je ergens ongemak of pijn, dan is dat het signaal dat je mag registreren. Je hoeft er niet gelijk wat mee, maar in eerste instantie gaat het erom om bewust te worden welke signalen je lichaam geeft. Ik zou je zeker in het begin aanraden om drie keer per dag, bijvoorbeeld ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds, even een ‘incheck’ momentje te hebben. Noteer in een journal wat je voelt.

De connectie tussen lichaam en geest

Als je je bewust wordt dat jouw lichaam je geest beïnvloedt, dan begrijp je direct waarom het zo belangrijk is om te ‘luisteren’ naar de stem van je lichaam. Dus voel je je fysiek niet zo prettig, dan heeft dat impact op je geestelijke gestel. Andersom werkt het ook, je gedachten en gevoelens hebben invloed op je fysieke lichaam. Dit noemen ze ookwel ‘psychosomatiek’. De oorzaak van een fysieke klacht kan vaak gevonden worden op geestelijk niveau. Deze connectie tussen lichaam en geest is al eeuwen bekend. We hebben spreekwoorden die precies beschrijven welke symptomen verwijzen naar welke (geestelijke) oorzaak. Denk maar eens aan spreekwoorden als: ‘Wat heb je op je lever?’ of ‘Dit is moeilijk te verteren.’

Tip 2: signalen en hun betekenis

Iedereen is uniek. Hoewel we ook veel op elkaar lijken, hebben we toch allemaal eigenaardigheden. Houd eens een tijdje bij welke signalen je oppikt. Je kunt er ook bij zetten welke betekenis ze voor je hebben. Bijvoorbeeld als je druk op je keel voelt, een band om je hoofd, pijn in je onderbuik, een opgeblazen gevoel.

Is er een specifieke trigger? Schrijf dat dan ook op. Je gaat steeds beter begrijpen wat je lichaam je wil vertellen (en waar een eventuele klacht vandaan komt).

De kracht van het onderbewuste

Je hebt vast wel eens gehoord over de kracht van het onderbewuste. Aangetoond is dat maar liefst 95% van jouw gedrag beïnvloedt wordt door je onderbewuste. Daar liggen je herinneringen, trauma’s, overtuigingen en je genetisch materiaal opgeslagen. Je zou dus kunnen zeggen dat bewustzijn in je lichaam zit. Je lichaam is een bron van oneindige wijsheid, maar ook van (onverwerkt) leed, pijn, programmeringen, herinneringen etc. Iedereen heeft trauma’s. Punt. Dat kan niet anders. Maar het mooie is dat we ze kunnen helen. Ten minste, als we ons ervan bewust zijn. Dus het komt toch weer neer op bewustzijn. Daarom is het zo ongelofelijk belangrijk om je te verbinden met je lichaam en te LUISTEREN!

Tip 3: luister als het fluistert, dan hoeft het lichaam niet te schreeuwen…

Het mooie is dat ons lichaam heel veerkrachtig is en een zelfhelend vermogen heeft. Als de balans verstoord raakt, dan kan het lichaam deze balans weer herstellen. Totdat de balans chronisch verstoord raakt of de disbalans te groot is, dan ontstaat er ziekte. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus luister alsjeblieft naar dat prachtige, ingenieuze lichaam van jou! Het heeft je zoveel te vertellen.

Als de levensenergie kan stromen, ervaren we FLOW

Dat brengt me meteen naar het laatste punt (voor nu). Jouw lichaam spreekt de taal van de ziel. Hoe herkennen we die taal? Dat is eigenlijk heel simpel; als we flow ervaren, onze levensenergie kan stromen en er een afwezigheid is van weerstand of verkramping. We beschrijven FLOW als moeiteloos, vloeiend, natuurlijk, extatisch, … heerlijk! Dat gevoel mogen we veel vaker ervaren. Het is zonde als we die flow alleen maar voelen wanneer we op die verloren zondagmiddag iets doen waar we echt blij van worden.

Tip 4: maak plezier en ervaar blijdschap

Mijn tip is om je gevoel te volgen. Waar word jij ECHT blij van? Wanneer vergeet je de tijd? Wat gaat moeiteloos? What makes your heart sing? Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Het hoeft geen resultaat op te leveren. Het gaat om het ervaren, creëren, genieten. (Als je dit echt niet meer weet, sluit dan je ogen en ga terug naar je kindertijd… wat deed je toen het liefst? Wat vond je zo leuk dat je er gewoon niet meer mee kon ophouden….)

Literatuursuggesties
 • Het zelfhelend vermogen. Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi
 • Superbrein. Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi
 • Meer brein, minder medicijn. Lissa Rankin
 • De helende werking van je geest. Lissa Rankin
 • De stem van je lichaam. Trauma’s helen met je lichaam als gids. Peter A. Levine.
 • Je kunt je leven helen. Louise Hay
 • De helende reis. Brandon Bays
 • Bondgenoot. Autobiografie van een immuuncel. Henk Fransen
 • Spirituele intelligentie. Altazar Rossiter.
 • Overstijg jezelf. Joe Dispenza
 • De kracht van binnenuit. Hans Peter Roel
 • De documentaire HEAL

Gratis masterclass

Je kunt gratis mijn masterclass volgen over Innerlijke kracht. Hierin deel ik 7 vitale inzichten waarmee je in je kracht kunt komen en je hoogste potentieel kunt leven. Je kunt je hier aanmelden voor mijn gratis masterclass.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven