Stop nooit met dromen

Dit is een blog in een serie blogs waarin ik schrijf over hoe je ondraaglijk verlies kunt transformeren naar groei en het leven van je dromen. Ik deel mijn inzichten en ervaringen. 

Mensen hebben een heel sterk ontwikkeld overlevingsmechanisme. Dat helpt ons helpt om door een crisissituatie heen te komen. Het zou ontzettend jammer zijn als we in die overlevingsstand blijven functioneren. Dan wordt het overleven in plaats van leven. Naast dat het dan heel veel energie kost om alle bordjes in de lucht te houden, is ook de blijdschap, de ontspanning en de lol ervan af. Ik weet uit ervaring hoe het voelt om te overleven en ik weet ook hoe je dat kunt veranderen en weer volop het leven kunt omarmen.

Nieuw perspectief en een nieuw begin

Als we geconfronteerd worden met onverwachte gebeurtenissen kan het ons leven behoorlijk op zijn kop zetten. Zeker als het heel ingrijpend is. Dan kan het voelen alsof het leven zoals we dat eerst kenden, niet meer bestaat. De spelregels zijn veranderd. Wat eerst werkte, werkt opeens niet meer. Dan kunnen we het gevoel hebben dat ons leven niet meer klopt en dat het nooit meer goed gaat komen.

Wij zijn heel vaak gefocust op ‘het probleem’. We zijn zo bang dat het ons nog een keer overkomt, dat we krampachtig proberen de controle in handen te houden. Je kent vast de oneliner “wat je aandacht geeft groeit”. In plaats van te focussen op het probleem is het belangrijk om de focus te verleggen naar de oplossing. Niet elk probleem kunnen we oplossen, maar we kunnen wel onze aandacht verleggen naar de toekomstige situatie. Want weet je…

“What you resist, persist”.

Het begint met acceptatie

Voordat je ook maar iets kunt veranderen, is het belangrijk om eerst je nieuwe situatie volledig te accepteren. Dit is niet makkelijk. In onze maatschappij is het heel gebruikelijk om na een onverwachte, ingrijpende gebeurtenis alles zo snel mogelijk weer terug bij het oude te willen hebben. Dat is niet alleen niet mogelijk. Het is ook niet wenselijk. De werkelijkheid is veranderd. Het wordt niet meer zoals het was, nooit meer. Het gaat erom dat we dat kunnen accepteren. Dan pas staan we open voor de mogelijkheden die deze nieuwe situatie biedt.

Toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had, had ik geen idee wat me te wachten stond. Wat ik wel zeker wist was dat ik de plannen die ik had drastisch moest gaan bijstellen. Ik had immers een totaal nieuwe situatie. Daar moest ik mee ‘dealen’ op de best mogelijke manier. Ik heb eerst nog een paar stuiptrekkingen gehad en geprobeerd om door te gaan met mijn ‘gewone’ leven. Sterker nog, ik wilde er nog een schepje bovenop doen. Zo van “niets uitstellen tot morgen, want je weet niet of je een morgen hebt.” Totdat ik me realiseerde dat ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen. Ik heb mijn bedrijf nagenoeg stilgelegd om me volledig te kunnen focussen op mijn behandeling en alles in het werk te stellen om te kunnen genezen.

“Everything’s created twice. Eerst in je fantasie en dan in werkelijkheid.”

Ontwikkel een toekomstvisie vanuit een sterk verlangen   

En wat ik ook deed was mijn toekomst visualiseren. Doordat ik gefocust was op mijn toekomst, ervoer ik het alsof ik helemaal gezond was. Ik maakte een toekomstvisie. Ik deed elke dag een visualisatie. In deze visualisatie voelde en beleefde ik mijn toekomstvisie alsof het al zo was. Ik zag het voor me, hoorde de muziek, zag de mensen die om me heen waren, zag waar ik woonde, wat ik deed, etc. Het belangrijkste was dat ik het voelde, echt voelde.Ik voelde een intens geluk, sprankelende energie en enorme blijdschap. Ik voelde me super gezond, bruisend van de energie en heel fit. Het was alsof ik elke dag alle  cellen in mijn lichaam voedde met deze super sprankelende nieuwe energie.

En deze mogelijkheid hebben we allemaal. Bedenk maar eens: Hoe ziet de toekomst van je dromen eruit? Wat doe je? Waar woon je? Wie zijn er bij je? Hoe voel je je? Het is geweldig om even weg te dromen zo de toekomst in. En het helpt je om vanuit een moeilijke situatie perspectief naar de toekomst te zien.

Krachtige rituelen

Veel dingen hebben weinig effect als je ze eenmalig doet. Het gaat om de kracht van de herhaling. Het is de kunst om het te ‘embedden’ in ons dagelijks leven. Dat kan door rituelen te ontwikkelen. Het is super krachtig om een ochtendritueel te hebben. Dan begin je de dag goed. Dat kan een enorm verschil maken. Ik deed mijn visualisatie elke ochtend. Het liefst deed ik mijn ochtendmeditatie met mijn gezicht in de zon en deed ik daarna mijn visualisatie.

“I have a dream…”

Ik was als kind een dagdromer. Eigenlijk ben ik dat nog steeds. Ik vind dat heerlijk. Als volwassenen leren we af om te dromen. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg… Zo jammer. Waarom mogen we niet meer dromen? Laatst zag ik dit filmpje weer en het is te mooi om hem niet te delen. Het is ongelofelijk hoe de verbeeldingskracht van 1 man zo’n wereldwijde impact kan hebben als decennia lang. Martin Luther King jr. begint zijn speech met de legendarische woorden… I have a dream

Martin Luther King’s speech I have a dream…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven